Lahjoituksen suunnittelu: Opas omaisuuden lahjoittamiseen

Lahjoituksen tekeminen on erinomainen tapa auttaa läheisiä, tukea heidän tulevaisuuttaan tai osoittaa kiitollisuutta. Suomessa lahjoitusten verotukseen liittyy kuitenkin monia seikkoja, jotka on hyvä tuntea ennen lahjoituksen tekemistä. Tässä blogissa on käyty läpi tärkeimmät asiat lahjoitusten verotuksesta. Lisäksi tekstissä on esitetty vinkkejä, joiden avulla voit tehdä lahjoituksen mahdollisimman sujuvasti ja verotehokkaasti.

1. Lahjavero

Suomessa lahjoituksista peritään lahjaveroa, joka määräytyy lahjan arvon perusteella. Voit antaa lahjoja samalle henkilölle verovapaasti kolmen vuoden aikana enintään 4 999 euron arvosta. Jos lahjoitat yhdessä puolisosi kanssa, lahjavero lasketaan molempien osalta erikseen. Ennakkoperintö verotetaan lahjana.

2. Hallintaoikeuden pidättäminen

Voit pidättää hallintaoikeuden itsellesi ja/tai kolmannelle henkilölle. Tämä rajoittaa lahjansaajan oikeutta käyttää lahjaa, jolloin lahjaverotuksessa vähennetään lahjan käyvästä arvosta hallintaoikeusvähennys. Hallintaoikeuden tulee olla todellinen, ja vastaat omaisuudesta aiheutuvista kustannuksista sekä saat hyväksesi omaisuuden tuoton.

3. Verottomat lahjat

Suomessa on mahdollista tehdä joitakin verottomia lahjoituksia. Tavanomaista koti-irtaimistoa (esim. huonekalut, taloustavarat, kodinkoneet) voi lahjoittaa verottomasti enintään 5 000 euron arvosta, kunhan lahja on tarkoitettu lahjansaajan tai hänen perheensä käyttöön.

Lisäksi lahjat, jotka on tarkoitettu lahjansaajan kasvatukseen, koulutukseen tai elatukseen, ovat verovapaita, kunhan ne annetaan muodossa, joka ei anna mahdollisuutta käyttää lahjaa muuhun tarkoitukseen.

Vaikka elatusapu on yleensä verovapaata, tietyt elatusapumuodot eivät ole verovapaita. Esimerkkejä näistä ovat velan lyhennys, omaisuuden kauppahinnan tai rahoitusvastikkeen maksaminen.

4. Alihintainen kauppa

Jos myyt omaisuutta alhaisemmalla hinnalla kuin sen käypä arvo, kyseessä on lahja. Jos kauppahinta on kuitenkin yli 75 % kohteen käyvästä arvosta, alihintaista kauppaa ei katsota lahjaksi.

5. Lahja vai laina

Voit lainata rahaa ilman korkoa, mutta sen tulee olla aito velkasuhde, joka on maksettava takaisin. Laadi lainasta velkakirja ja lyhennyssuunnitelma, joiden tulee olla realistiset velallisen maksukykyyn nähden. Jos kokonaisuutta arvioiden voidaan katsoa, ettei lainaa ole tarkoitus maksaa takaisin, sitä voidaan pitää lahjana.

Pitääkö lahjasta laatia lahjakirja?

Lahjakirjan laatiminen on suositeltavaa, vaikka se ei olekaan aina pakollista. Lahjakirjalla dokumentoit lahjoituksen yksityiskohdat, mikä auttaa välttämään mahdollisia epäselvyyksiä ja riitoja tulevaisuudessa. Lisäksi lahjakirja voi olla tarpeen lahjaverotuksen tai muiden viranomaisten kanssa asioidessa.

Lahjakirja on erityisen tärkeä, jos lahjoitetaan kiinteää omaisuutta, kuten kiinteistöjä, osakkeita tai muita arvopapereita. Tällöin lahjakirjaan tulee sisällyttää tarvittavat tiedot, kuten lahjoituksen osapuolet, lahjoitettavan omaisuuden kuvaus ja arvo, lahjoituksen ehdot sekä lahjoittajan ja lahjansaajan allekirjoitukset.

Vaikka lahjakirjaa ei aina tarvittaisi, sen laatiminen on kuitenkin hyvä käytäntö, joka auttaa varmistamaan, että lahjoitusprosessi sujuu sujuvasti ja että lahjoitukseen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet ovat selvät molemmille osapuolille.

Muistathan, että tämä blogiteksti on yleistä tietoa, eikä se korvaa yksilöllistä neuvontaa tai konsultaatiota ammattilaisen kanssa. Harkitse aina yhteydenottoa asiantuntijaan, jos tarvitset apua lahjoitukseen liittyvissä kysymyksissä.

Edellinen
Edellinen

Pankkiasioiden järjesteleminen erilaisten elämäntilanteiden varalle

Seuraava
Seuraava

Yrittäjä - varaudu riskiin nimeltä elämä