Yrittäjä - varaudu riskiin nimeltä elämä

Yrittäjänä tiedät, että riskit ja niiden sietäminen on osa yrittäjyyttä. Joihinkin riskeihin, kuten lainsäädännön muutoksiin, yleiseen taloustilanteeseen tai kilpailijoiden toimintaan meillä ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa, mutta jos pystyt minimoimaan muita yritystoimintaan liittyviä riskejä, miksi et tekisi niin?

Yritystoiminnasta ja sen laajuudesta riippuen riskit ja riskeihin varautumisen mahdollisuudet vaihtelevat, mutta jokaisen yrittäjän kohdalla omaan ja perheen hyvinvointiin, terveyteen ja toimeentuloon liittyvien riskien minimointi on yrityksen ja perheen kannalta erittäin tärkeää. Yrittäjän ero, sairastuminen tai kuolema vaikuttaa niin yritystoiminnan jatkuvuuteen kuin myös yrittäjän läheisiin. Lue alta, miten voit turvata niin yritystoimintasi kuin myös oman ja läheistesi toimeentulon tilanteissa, joissa kaikki ei mene suunnitelmien mukaan.

Riskien sietämisestä riskien hallintaan

Yrittäjänkin elämään voi mahtua jos jonkinlaista käännettä. Tilastojen valossa esimerkiksi avioerot ovat valitettavan yleisiä. Sairastuminen tai onnettomuudessa loukkaantuminen taas eivät katso ikää, joten nuoremmankin yrittäjän on syytä ottaa tällaiset epäonniset tilanteet huomioon. Ja jos jokin on varmaa, joku päivä arkinen aherrus tulee pysyvästi päätökseen ihan meidän jokaisen kohdalla.

Erotilanteessa merkitykselliseksi tekijäksi nousee yrittäjän parisuhteen muoto. Mikäli yrittäjä on ollut avioliitossa eikä avioehtosopimusta ole aikanaan tehty, voi yrittäjä jopa joutua ostamaan ex-puolisoltaan osan omasta yrityksestään takaisin, mikäli yrittäjä joutuu luovuttamaan yritysvarallisuuttaan tasinkona ex-puolisolle. Avoliitossa taas ero tarkoittaa, että molemmat avopuolisot pitävät sen omaisuuden, joka on heidän nimissään (nimiperiaate). Mikäli yritys on vain toisen avopuolison nimissä, mutta toinen avopuoliso on tehnyt yrityksen hyväksi töitä tai on muuten taloudellisesti panostanut yritykseen, voi nimiperiaatteen mukainen omaisuuden jakaminen tuntua erotilanteessa epäreilulta. Eron varalta tehdyllä sopimuksella on mahdollista sopia etukäteen, miten avopuolison panos toisen avopuolison yritykseen huomioidaan mahdollisessa erotilanteessa.

Yrittäjän sairastumisesta tai loukkaantumisesta johtuva kyvyttömyys hoitaa yrityksen asioita voi jopa pysäyttää yrityksen toiminnan - etenkin silloin, jos kyse on yksinyrittäjästä. Jotta yrityksen pyörät saadaan pysymään pyörimässä myös silloin, kun yrittäjä itse ei kykene asioita hoitamaan, on syytä huolehtia että jollain on mahdollisuus hoitaa yrityksen pankki-, palkanmaksu-, laskutus-, sopimus- ja muita keskeisiä asioita. Yrittäjän edunvalvontavaltuutus on jokaisen yrittäjän vakuutus siitä, että joku yrittäjän itse nimeämä luottohenkilö hoitaa myös yrityksen asiat, jos omat mahdollisuudet asioiden hoitamiseen ovat tilapäisesti tai pysyvästi menneet.

Yrittäjän kuolemalla taas on vaikutusta niin yrityksen jatkuvuuteen kuin myös toki yrittäjän läheisten tulevaisuuteen. Mikäli yritystoiminan osalta ei ole tehty suunnitelmia ja asiakirjoja yrittäjän kuoleman varalta, voi yritystoiminnan jatkaminen olla haasteellista tai vähintäänkin takkuilevaa. Mikäli yrittäjällä on selkeä ajatus siitä, kenet hän haluaa yritystoimintansa jatkajaksi, on tästä hyvä keskustella etukäteen ja tehdä tarvittavat asiakirjat, kuten testamentti, jo hyvissä ajoin. Testamentti on myös keino varmistaa, että lastesi perimä yritysvarallisuus ei päädy lastesi ex-puolisoille mahdollisessa avioerotilanteessa.

Varaudu, vapaudu

Miksi et varautuisi niihin yrittäjän riskeihin, joihin on mahdollista varautua? Varaa maksuton noin 15 minuutin alkukeskustelu ja jutellaan juuri Sinun tilanteestasi ja tarpeistasi varautua yrittäjyyden riskeihin. Ajanvaraukseen pääset nettisivujeni ylälaidan bannerista tai “Jutellaan” -painikkeen kautta avautuvalta yhteydenottosivulta. Voit myös laittaa minulle sähköpostia niina@lakitoimistokunnes.com

Yrittäjän perhevarallisuus- ja perintöoikeudellinen asiakirjapaketti (yrittäjän testamentti ja edunvalvontavaltuutus) nyt hintaan 600 € + ALV. Mikäli haluat samalla laatia avioehtosopimuksen tai sopimuksen eron varalta, lisätään näiden asiakirjojen hinta kokonaissummaan.

Edellinen
Edellinen

Lahjoituksen suunnittelu: Opas omaisuuden lahjoittamiseen

Seuraava
Seuraava

Tiedätkö, mitä vakuutuksesi edunsaajamääräyksessä lukee?